DGA Personeelsadvies
Speulderbos 5
1447 TG Purmerend

Contact:

T. 0299 - 465536
M. 06 - 53434851
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 

Juni 2015 NIeuwe Wet Werk & Zekerheid

Nieuwe wetgeving 01-01-2015 / 01-07-2015

Inmiddels weet u ongetwijfeld allemaal dat op 1 juli aanstaande de ontslagwetgeving en inzet tijdelijke krachten gaat veranderen met de Wet Werk en Zekerheid. Hieronder nog even de belangrijkste onderdelen op een rij:

-      Na drie tijdelijke contracten in twee jaren ontstaat een vast dienstverband; tussentijd tussen de contracten is verlengd van drie naar zes maanden.

-      Een maand voor afloop van het tijdelijk contract dient schriftelijk te worden bevestigd dat contract niet wordt verlengd.

-      Ontslag via UWV met beroepsmogelijkheid via Kantonrechter. Ontslag vanwege verstoorde arbeidsverhouding of disfunctioneren via Kantonrechter waarbij nu ook beroep mogelijk is.

-      Ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst blijft mogelijk maar nu met twee weken bedenktijd.

-      Indien een medewerker twee jaar in dienst is, al of niet via tijdelijke contracten, heeft hij/zij recht op een transitievergoeding van maximaal 75.000 of, indien hoger een jaarsalaris. Hierop zijn bepaalde kosten in mindering te brengen.

-      De transitievergoeding is altijd verschuldigd; wel kan de kantonrechter de vergoeding verhogen of verlagen. Verlagen bijvoorbeeld bij ernstig verwijtbaar functioneren of handelen.

-      Voor bedrijven met minder dan 25 werknemers geldt een overgangstermijn.

-      Bij een contractduur van zes maanden of minder is geen proeftijd meer mogelijk.

-      Na de pensioengerechtigde leeftijd is het mogelijk een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd overeen te komen die van rechtswege eindigt. De huidige ontslagbescherming in die situatie vervalt.

-      Per 01-01-2016 wordt de maximale duur van de ww-uitkering stapsgewijs verlaagd van 38 naar 24 maanden.

 

De afgelopen periode hebben wij een quick scan ontwikkeld waarmee wij snel en effectief de consequenties van deze wet/regelgeving op uw specifieke

 

 

 

ondernemingssituatie in kaart brengen. Indien u veel met tijdelijke krachten werkt of in een situatie verkeert waarbij ontslag aan de orde is of kan komen adviseren wij deze quick scan te laten uitvoeren.