DGA Personeelsadvies
Speulderbos 5
1447 TG Purmerend

Contact:

T. 0299 - 465536
M. 06 - 53434851
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 

Mei 2014 Het managen van werving & selectie

Het managen van werving & selectie

 

De verdeling van personeelsverantwoordelijkheden tussen de HR- (Recruitment-) organisatie en het lijnmanagement wordt steeds duidelijker. Door de verregaande automatisering van het operationele HR werk (digitaal zakendoen), de invoering van servicecenters en de introductie van de HR Business Partner verschuift steeds nadrukkelijker de eindverantwoordelijkheid naar het management. Ook ten aanzien van de instroom van personeel.

 

HR faciliteert, ondersteunt en adviseert (coacht). Met name met betrekking tot de bewaking van het proces.

 

Het management kan juist leiderschap tonen bij het werven en selecteren van personeel. Immers de negatieve gevolgen van een verkeerde keus kunnen desastreus zijn, zowel financieel als persoonlijk. En wie kan er beter beoordelen dan de manager zelf wat een nieuwe medewerker moet meebrengen om succesvol te zijn binnen zijn ‘winkel’ ?

 

Een correct en transparant werving/selectieproces, zoals dat is vastgelegd in de NVP Sollicitatiecode, zou daarin een belangrijke rol moeten spelen. Vanuit een algemene persoonlijke verantwoordelijkheid, behandel een ander zoals u zelf behandeld zou willen worden. Maar ook, naast het aspect van de juiste keus, vanuit het oogpunt van Employer Branding en Corporate Image. Hoe blijft u aantrekkelijk als potentiële nieuwe werkgever ? Realiseert u zich voldoende, als manager, dat de sollicitant van vandaag morgen uw klant of consument is ?

 

Uit de klachten die bij de klachteninstantie van de NVP binnenkomen en de signalen die via social media tot ons komen blijkt echter nog steeds dat er in dit kader niet (altijd) zorgvuldig wordt gehandeld. Als er een vacature ontstaat kan HR samen met het management die zorgvuldigheid in het werving en selectieproces managen. De lijnmanager kan hierbij zijn/haar leiderschapsrol vervullen. Het ondernemingsbelang staat immers op het spel ! Wellicht een idee om dan de NVP Sollicitatiecode bij de hand te hebben ?

 

 

 

 

 

Rini de Groot

Lid Commissie NVP Sollicitatiecode