DGA Personeelsadvies
Speulderbos 5
1447 TG Purmerend

Contact:

T. 0299 - 465536
M. 06 - 53434851
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 

Aug 2013 Duurzaam werven en selecteren

Duurzaam werven en selecteren

 Een van dé HR-trends in 2013 is duurzame inzetbaarheid. Menig HR Manager buigt zich over de vraag hoe we de, steeds langer doorwerkende, medewerker effectief inzetbaar houden. Ontwikkelbaarheid, employability en arbeidsomstandigheden zijn dan termen die we vaak horen.

 Ook het aanbod op de arbeidsmarkt wordt beïnvloed door het feit dat de gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking hoger wordt. Een ieder die zich bezig houdt met personeelswerving ervaart en zal steeds meer ervaren dat de gemiddelde leeftijd van de respondenten steeds hoger wordt. Klacht vanuit de groep van seniore baanzoekers is dat zij gediscrimineerd wordt en bij voorbaat al een (standaard) afwijzing tegemoet kunnen zien.

 De wet zegt dat het verboden is te discrimineren op leeftijd. Daarnaast is ook de NVP Sollicitatiecode, die als doel heeft een norm te bieden voor een transparante en eerlijke werving en selectieprocedure, duidelijk. Selectie dient alleen gebaseerd te zijn op de beoordeelde geschiktheid voor de functie.

 Maar de vrijheid om dié kandidaat te kiezen die, naar het oordeel van de selecteur, het best op de vacature past blijft (terecht) liggen bij de organisatie die de vacature moet invullen. De ervaring leert dat in dit afwegingsproces, bewust of onbewust, leeftijd toch een rol speelt.

 Nederland vergrijst in hoog tempo. Neem daarbij de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar (voorlopig) 67 jaar en de steeds kortere dienstverbanden en het beeld is duidelijk: de groep ouder wordende sollicitanten zal alleen maar groter worden. In lijn met de trend van duurzame inzetbaarheid ontkomt de HR-populatie er niet aan na te denken hoe daarmee om te gaan. Eerste vereiste daarbij is dat we gaan denken in kansen (ervaring, motivatie, kennis, senioriteit) in plaats van bedreigingen.

 Rini de Groot