DGA Personeelsadvies
Speulderbos 5
1447 TG Purmerend

Contact:

T. 0299 - 465536
M. 06 - 53434851
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 

Maart 2012 Werving & selectie in flexibele tijden

Werving & selectie in flexibele tijden

 

Sinds kort is het officieel, we zitten in een dubbele dip. Na de economische recessie van 2008-2010 laat ook op dit moment de economie in ons land een krimp zien. Consequentie daarvan is dat bedrijven flexibel willen zijn in het inzetten van arbeid. Immers de economische krimp leidt tot verminderd consumentenvertrouwen en onzekerheid in de markt. En in die markt wil je, als ondernemer, invloed kunnen uitoefenen op je (personeels)kosten.

 

Een trend die al in de negentiger jaren is ingezet wordt nu nog duidelijker zichtbaar. Op basis van eigen ervaring zie ik de verhouding vast/flexibel personeel in, ook grotere, bedrijven oplopen tot soms 60/40.

 

Het werven en selecteren van flexibel personeel loopt via uitzendbureaus, detacheringsbureaus en via netwerken van zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers). Ook hierin geldt de wet van vraag en aanbod; hoe hoger het aanbod van flexibele krachten, of hoe lager de vraag, hoe meer de tarieven onder druk komen te staan en…hoe vaker een loopje wordt genomen met de zorgvuldigheid in werving/selectieprocessen. Kan bij uitzenden of detacheren nog het betreffende bureau een bewakende rol spelen bij de inzet van zzp-ers is de solliciterende zelfstandige helemaal zelf overgeleverd aan de werkwijze en grillen van de betreffende organisatie/werkgever.

 

Allemaal zult u wel eens de verhalen van zelfstandig werkenden hebben gehoord over onzorgvuldig of onfatsoenlijk handelen en wurgcontracten. Zo niet dan kunt u ook terecht op de diverse internetfora. Inmiddels heeft het, met name in relatie tot de sociale zekerheid, ook tot vragen van de tweede kamerfractie van de PvdA geleid.

 

De eerste reactie zal, zoals bij mezelf, bij velen van u zijn dat het hier om zakelijke transacties gaat waarbij de zelfstandige zelf verantwoordelijk is voor de onderhandeling en een zakelijke houding. Een ondernemer moet nu eenmaal tegen een stootje kunnen. Echter het leger zzp-ers kent vele soorten en gradaties. Van de kennisintensieve consultant met het hoge tariefniveau tot de werklieden in overall of de schoonmaker die ooit in een reorganisatie in een zelfstandige positie is gedwongen.

 

Als we eisen stellen aan zorgvuldigheid in sollicitatietrajecten met betrekking tot het aangaan van een dienstverband in loondienst dan zou dit toch evenzeer moeten gelden voor sollicitatietrajecten van flexibele krachten in het algemeen en zzp-ers in het bijzonder ? Ook daarbij gaat het om hele basale zaken zoals functie-eisen, informatievoorziening, discretie, gelijke behandeling, manier van afwijzen en contractvorming.

 

De NVP Sollicitatiecode, die als doel heeft een norm te bieden voor een transparante en eerlijke werving en selectieprocedure, zou hierbij als richtlijn kunnen (moeten?) dienen.