DGA Personeelsadvies
Speulderbos 5
1447 TG Purmerend

Contact:

T. 0299 - 465536
M. 06 - 53434851
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 

Sept 2011 Werving en selectiebranche passé ?

Werving en selectiebranche passé ?

 

De werving en selectie wereld is de afgelopen jaren onder invloed van de digitale en elektronische ontwikkelingen spectaculair veranderd.

 

Vijftien jaar geleden schreef een sollicitant, die op zoek ging naar een andere baan, een met pen geschreven brief en verzond die naar de werkgever met de gewenste vacature voorzien van een, al of niet met computer, getypt cv. Op dit moment schrijft een sollicitant, die op zoek gaat naar een andere baan, zich in bij jobboards en wervingsbureaus in zijn regio of vakgebied en zoekt naar werkgevers die bij hem passen en laat ook daar zijn cv achter.

 

Grotere en/of professionele werkgevers beschikken over een recruitment informatiesysteem en daarin worden cv’s van huidige en toekomstige kandidaten, na akkoord van die kandidaten, gearchiveerd. Bij een actuele vacature kan de afdeling HR door toepassing van selecties zelf de kandidaten uit haar systeem halen. Daarnaast kunnen kandidaten worden gegenereerd via plaatsing van de vacature op de ondernemingswebsite en via internetplatforms zoals linkedin.

 

De effecten die de social media heeft op de werving en selectiebranche merken de bureaus iedere dag en zal verder toenemen. Hoewel afhankelijk van de complexiteit van de vacature zal er steeds minder behoefte ontstaan aan het bureau als bron van kandidaten voor reguliere vacatures.

 

Het kan niet anders dan dat dit het eind betekent van het traditionele werving en selectiebureau. Alleen die bureaus zullen in de toekomst nog succesvol kunnen zijn die effectief weten in te spelen op de genoemde ontwikkelingen en toegevoegde waarde weten te bieden bij het werving en selectieproces. Waarde toevoegen kan bijvoorbeeld door specifieke kennisinbreng, tijdelijke inzet, pre employment screening, testen of juridische ondersteuning bij de aanstelling.

 

Het zorgen voor een zorgvuldig en rechtvaardig werving en selectieproces zoals geformuleerd in de NVP Sollicitatiecode zal bij dat alles de kritische succesfactor vormen. Immers een kandidaat zal zijn eigen toenemende invloed in die processen gebruiken om alleen met dat bureau, en/of die werkgever, in zee te gaan die op een fatsoenlijke wijze personeel werft en selecteert en zorgvuldig met zijn/haar belangen omgaat.