DGA Personeelsadvies
Speulderbos 5
1447 TG Purmerend

Contact:

T. 0299 - 465536
M. 06 - 53434851
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 

Jan 2010 Goudkoorts

In de krappe arbeidsmarkt, zoals wij die de afgelopen jaren hebben gekend, vormt het aanbod van kandidaten, met name in die sectoren en beroepsgroepen waar die krapte pijn begint te doen, het nieuwe goud. Iedere zichzelf respecterende onderneming of wervingsbureau heeft tegenwoordig dan ook een automatiseringssysteem waarmee de sollicitanten en wervingsinspanningen, op langere termijn, gevolgd kunnen worden. Welk systeem gebruikt uzelf of uw werkgever? 

Zodra er een vacature ontstaat, duiken we in ons systeem en proberen de passende ‘gouden’ kandidaat er uit te halen. Echter, bedenken we ons wel goed dat achter ieder CV en file in ons mooie systeem een persoon staat wiens gegevens en privacy bij wet beschermd dient te worden?

De NVP Sollicitatiecode is duidelijk, die zegt namelijk in punt 6.2: “Voor zover van toepassing worden (schriftelijke) gegevens afkomstig van een sollicitant binnen vier weken na de afwijzing teruggezonden of vernietigd, tenzij anders met de sollicitant is overeengekomen”. Het is dus van belang met de sollicitant overeen te komen dat de persoonsgegevens bewaard worden in verband met eventuele toekomstige vacatures. Dat kan met de zin: “Zonder uw tegenbericht houden wij uw gegevens in portefeuille en mochten zich in de toekomst vacatures voordoen die aansluiten op uw opleiding en ervaring dan zullen wij u opnieuw benaderen”. Deze – u ongetwijfeld bekende – zin komt in vele varianten voor. Kunnen met deze zin nu de sollicitantengegevens tot in lengte van dagen bewaard worden? Geenszins!

Het College Bescherming Persoonsgegevens geeft aan dat een bewaartermijn van maximaal één jaar hiervoor redelijk is. Hoewel redelijkheid een rekbaar begrip is, zal duidelijk zijn dat het bewaren van sollicitatiegegevens over een periode van meerdere jaren weerstand kan opleveren. Naar mijn idee is het belangrijk dat een persoon, die zich ooit actief heeft begeven op de arbeidsmarkt, in ieder geval kennis heeft kunnen nemen van de plaatsen waar zijn persoonlijke gegevens zijn gearchiveerd. Daarnaast zou diezelfde persoon de mogelijkheid moeten hebben deze gegevens te wijzigen of te laten verwijderen.

Bij het archiveren en bewaken van sollicitantengegevens in onze automatiseringssystemen lijkt het dus een goede zaak de betreffende kandidaat hiervan op regelmatige tijdstippen in kennis te stellen en te checken of het nog gewenst is de gegevens te bewaren.

Natuurlijk zal het steeds moeilijker worden om in onze supersnelle elektronische wereld, waarbij de CV’s van site naar site en van systeem naar systeem flitsen, een optimale bescherming van die gegevens te garanderen. Uiteraard heeft daarbij de sollicitant zelf ook een verantwoordelijkheid. Maar het is in ieder geval goed dat we ons, al of niet bevangen door de goudkoorts, bewust zijn en blijven dat we te maken hebben met gegevens die behoren tot de persoonlijke levenssfeer en dus bescherming verdienen.

Sinds kort staat op de NVP website een richtlijn, van de Sollicitatiecodecommissie, met betrekking tot het bewaren en de bewaartermijn van sollicitatiegegevens; zie: www.nvp-plaze.nl/sollicitatiecode 

Rini de Groot
Directeur/Eigenaar DGA Personeelsadvies vof
Lid Commissie NVP Sollicitatiecode

De NVP Sollicitatiecode bevat basisregels die arbeidsorganisaties, bedrijfsleven en overheid, naar het oordeel van de NVP in acht behoren te nemen bij het werving en selectieproces. De Commissie NVP Sollicitatiecode maakt zich sterk voor acceptatie en implementatie van deze Code. Ook neemt de Commissie publiekelijk standpunten in over onderwerpen op het gebied van werving en selectie, die samenhangen met de Code. In deze en komende edities van Personeelbeleid zullen columns van commissieleden gepubliceerd worden. Deze columns maken onderdeel uit van het Jaarbericht 2007. Kijk voor meer informatie over de NVP Sollicitatiecode, de Commissie en het Jaarbericht op: www.nvp-plaza.nl/sollicitatiecode